Bouwen met leem

Lemen ruimtes hebben karakter. Kenmerkend zijn de natuurlijke, diepgaande schoonheid, eerlijkheid en duurzaamheid. In deze ruimtes zorgt leem voor een gezond binnenklimaat en een aangename woonsfeer. Leem ontziet de natuurlijke hulpbronnen en het milieu, zoals bijna geen enkel ander bouwmateriaal dat doet. 

Leem, traditioneel materiaal met moderne voordelen

Leem wordt al eeuwenlang gebruikt voor het bouwen van huizen. Het heeft diverse voordelen op uiteenlopende gebieden. Leem voldoet als geen ander aan ecologische en bouwbiologische eisen. Voor de productie van bouwmaterialen gemaakt van leem is weinig energie nodig. Daarnaast is leem een aangenaam en veilig materiaal om mee te werken voor bouwvakkers, omdat het geen schadelijke stoffen produceert.

Door te bouwen met leem verbetert het binnenklimaat aanzienlijk. Leem reguleert op natuurlijke wijze de luchtvochtigheid door waterdamp op te nemen en weer af te geven. Door de fysische eigenschappen van leem, blijft de temperatuur binnenshuis stabiel. Zijn thermische massa brengt traagheid in het gebouw wat een belangrijke rol kan spelen in de phaseverschuiving.

Leem als grondstof

Leem kan op veel verschillende manieren als grondstof worden gebruikt. Het kan dienen als opvulling in tussenvloeren, verwerkt worden tot mortel- of pleistermengsels, of gevormd worden tot stenen of platen. Als stampleem kan hij gebruikt worden voor massieve muurconstructies.

Door verschillende toevoegingen te gebruiken, zoals stro- of houtsnippers, hennepvezels of houtkrullen, kunnen verschillende sterktes, elasticiteit of isolerende eigenschappen aan leem worden toegevoegd.

Het gebruik van leem vormt geen risico voor de huid of gezondheid. Dankzij de bindende eigenschappen en plastische vervormbaarheid kan leem als geen ander bouwmateriaal gemodelleerd worden. Bovendien is het mogelijk om leem in dikke lagen aan te brengen.

Meer weten over bouwen met leem? Neem vrijblijvend contact met ons op, of bel ons direct via 043 302 0209.