Ecologische droogbouw

Droogbouw heeft de laatste jaren een omslag gemaakt. Van goedkope noodoplossing naar ecologisch verantwoorde bouwmethode met goede acoustische en thermische isolatiewaardes.

 

Mogelijkheden

Claytec pavaboard tand + groef

Leempleisters en houtvezelplaten zijn een perfect team.  Beide bouwstoffen hebben een groot buffervermogen en zijn erg gunstig voor het binnenklimaat . 

Dit door Claytec ontwikkelde bouwsysteem met speciale houtvezel stucplaten en de ongezien sterke CLAYTEC 35.550 leem-wapeningsmortel opent nieuwe mogelijkheden: met de CLAYTEC-Pavaboard T+G plaat is het mogelijk om ecologische droogbouw te realiseren in een gunstig prijssegment. 

Nog nooit was een HSBwand in combinatie met leembouw zo goedkoop!

 

HSB wandbekleding met houtvezelplaten

Onze systeemoplossingen met speciale plaatformaten en een ongezien stabiele leemmortel bieden nieuwe prijsgunstige alternatieven voor de bekleding van HSB-constructies. 

In 40 of 60mm. dikke vezelplaten kunnen electraleidingen, stopcontacten of andere installatietechnische voorzieningen worden ondergebracht.

De dunnere 20mm. platen dienen als pleisterdrager. De houtvezel stucplaten kunnen direct met een dunlagige leempleister worden bekleed, waardoor de droogtijd minimaal is.
 

droogbouw met leembouwplaten

Droogbouw met Claytec leembouwplaten verschilt technisch weinig van andere droogbouwmethodes, maar de goede geluidswering is opmerkelijk beter. De platen worden met een steekzaag doorgezaagd en op (houten, metalen) latten of standaards bevestigd. Het constructieraster is iets compacter dan gewoonlijk. Wij bieden schroeven, ter bevestiging van de platen, en wapeningsweefsels en leem, voor de afsluitende plamuurlaag.
 

droogbouw met leem-droogstucplaten

Droogstucplaten zijn de dunne versie van de Claytec leembouwplaat. De platen worden als tegels op de ondergrond gelijmd, hiervoor kunt u hechtleem gebruiken. Droge leemplaten zijn een alternatief voor de natte leempleistermethode: werktijd en bouwvocht worden hierdoor ingekort. Het bevestigen en overplamuren van de platen is minder arbeidsintensief dan de procedure van natbouw met dikke pleisterlagen.

 

stapelbouw

Huizen met lichte bouwconstructies hebben weinig bouwmassa om zonne-energie op te nemen en de warmtebalans te optimaliseren, terwijl dit bij massiefbouw standaard gebeurt. Voor de oplossing van dit probleem is de Claytec stapeltechniek ontwikkeld. Hierbij worden leemstenen alleen gestapeld, niet gemetseld. Stapelsegmenten van 35-50 cm hoogte worden met behulp van latten vastgeklemd, en dan in de droogbouw bekleedt. Deze manier van werken bespaart kosten. Deze techniek is aantrekkelijk voor de houtbouw omdat het werktijd inkort en bouwvocht beperkt. Niet alleen wordt hiermee het gebruikscomfort verhoogd, ook bespaart deze methode energie vanwege de zuinige verwarmingsmogelijkheid.
 

plafondbedekking

Binnen de houtbouw wordt de voorkeur gegeven aan zichtbare plafondbalken. Aan het plafond gespijkerde planken zorgen echter niet voor een goede geluidsisolatie. Als verbetering kunnen leemstenen worden aangebracht; de steenlagen dienen ook als warmteopslag. 
 

schuifplafonds

Schuifplafonds zijn planken waarmee de ruimte tussen de plafondbalken gevuld wordt. Deze worden meestal zijdelings van de de latten (die aan de balken gespijkerd zijn) geplaatst. De onderkant is gepleisterd, vaak met kleine houtlijsten als drager. Dit soort plafondconstructie is kenmerkend voor gebouwen van rond 1900. Meestal werden de plafonds met leem opgevuld. In de hedendaagse houtbouw is deze techniek herontdekt.