Kreidezeit

Het begon allemaal in 1987 – enigszins uit verzet!
In die tijd was het chique om behang wit te schilderen. Het witte pigment is vandaag de dag nog titaanwit en in het productieproces wordt dun zuur geproduceerd. Dit verdunde zuur werd in de Noordzee gedumpt, met een grote zeehondensterfte tot gevolg.
Gert Ziesemann wilde dit tegengaan, bestudeerde het oude schildersvak en vond recepten voor muurverf van krijt, wrongel en borax. Hij bood deze recepten samen met de grondstoffen aan op eco-markten en vond veel geïnteresseerden.

In 1992 keek Gert Ziesemann samen met zijn dochters naar de “Sendung mit der Maus”. Daar werd de productie van verven op petroleumbasis toegelicht. Gert Ziesemann schreef in een brief aan de redactie dat verven zonder petrochemicaliën gemaakt kunnen worden. Armin Maiwald en zijn team filmden samen met Gert Ziesemann drie bijdragen waarin de kracht van caseïnelijm en de productie van niet-giftige muurverven werd getoond. De echo van deze bijdragen was de doorbraak voor het Krijt en het kleine bedrijf begon te groeien. Naast muurverven werden nu olieverf voor hout en traditionele pleisters voor oppervlakteontwerp ontwikkeld.

Volgens hun credo “eigenzinnig consequent” produceert Kreidezeit niet wat zij niet op een milieuvriendelijke manier kunnen produceren. Gelukkig kan er ook veel zonder schadelijke chemicaliën als zij beproefde recepten gebruiken en experimenteren met nieuwe ideeën. De producten van Kreidezeit zijn vrij van conserveringsmiddelen, synthetische oplosmiddelen, plastic bindmiddelen en weekmakers. In de muurverven en pleisters laten zij ook titaanwit achterwege.