Wandverwarming toepassen

Wandverwarming is een efficiënte methode om een ruimte te verwarmen, door gebruik te maken van de muren als warmtebron. Deze vorm van verwarming is niet alleen energiezuinig, maar zorgt ook voor een gelijkmatige en comfortabele warmteverspreiding in een ruimte. Het is gezond en milieuvriendelijk. Een belangrijk onderdeel van de efficiënte werking van wandverwarming is de afwerking van de muren met leem. Leem kan perfect warmte opslaan en verspreiden.

Bij het aanbrengen van wandverwarming worden verwarmingsbuizen op de muren geplaatst. Op deze buizen worden twee á drie pleisterlagen aangebracht om het gewenste resultaat te verkrijgen.

Basisleem

In de eerste stap wordt de basisleem aangebracht tot aan de bovenrand van de verwarmingsbuizen. Na het volledig drogen van de eerste laag wordt in de tweede stap een tweede laag basisleem aangebracht. Deze laag bedekt de verwarmingsbuizen volledig en is cruciaal om scheuren te voorkomen die kunnen ontstaan door thermische spanningen. In deze laag wordt een wapening getrokken, meestal een speciaal gaasweefsel, dat voldoende moet overlappen bij de stootvoegen. Deze wapening versterkt de pleisterlaag en zorgt voor extra stabiliteit.

Afwerklaag aanbrengen

De laatste stap omvat het aanbrengen van de uiteindelijke pleisterlaag nadat de basisleem volledig is opgedroogd. Voor deze afwerking kan er gekozen worden voor verschillende opties, zoals een afwerkleem of een door en door gekleurde sierpleister. Deze keuze is afhankelijk van de gewenste sfeer en functionaliteit van de ruimte. Een afwerkleem kan bijvoorbeeld zorgen voor een natuurlijke en authentieke uitstraling, terwijl een sierpleister meer variatie in kleur en textuur biedt, waardoor het aan diverse interieurstijlen kan worden aangepast.

De voordelen van wandverwarming

Wandverwarming met de juiste pleisterafwerking biedt niet alleen een aangename warmte, maar heeft ook andere voordelen. De pleisterlagen zorgen voor een gelijkmatige en stabiele temperatuurverdeling in de ruimte, waardoor er geen onaangename koude zones ontstaan. De ruimte wordt verwarmd met stralingswarmte wat in tegenstelling tot convectie voor minder stof in de lucht zorgt, wat prettig voor iedereen is, maar in het bijzonder voor allergie patiënten. Een ander voordeel is dat er geen radiatoren meer nodig zijn, wat andere mogelijkheden in de inrichting van de ruimte creëert.

Het aanbrengen van de pleisterlagen op de wandverwarming vergt echter vakmanschap en expertise om een duurzaam resultaat te bereiken. Het is daarom aan te raden om een professioneel en ervaren stukadoorsbedrijf in te schakelen voor deze klus. Zij beschikken over de nodige kennis en vaardigheden om de wandverwarming met de juiste pleisterafwerking vakkundig uit te voeren, wat zorgt voor een duurzame en mooie oplossing voor verwarming en afwerking in één.

Meer weten over het toepassen van wandverwarming? Neem vrijblijvend contact met ons op, of bel ons direct via 043 302 0209.

Links & downloads