Metselwerk met historische bouwmaterialen

Metselwerk is een bouwtechniek die al eeuwenlang wordt toegepast en heeft bijgedragen aan het creëren van prachtige historische gebouwen. Een cruciale factor voor de duurzaamheid van deze monumentale constructies is het gebruikte bindmiddel. Voor 1850 was kalk als bindmiddel de norm bij vrijwel alle historische gebouwen, en zelfs de oude Romeinen erkenden de kwaliteit ervan.

Met de komst van industrialisatie en technische vooruitgang raakte de kennis en traditie van kalkmortel echter in de vergetelheid. Bouwmaterialen zoals dichte en massieve cementmortels deden hun intrede en brachten aanzienlijke schade toe aan de bouwstructuur. Cementgebonden mortels worden veelvuldig gebruikt, zonder rekening te houden met de gevolgen voor erfgoed of nieuwbouw.

Tradities

Wij werken samen met OTTERBEIN en GRAEFIX, die zuivere, cementvrije kalkbouwmaterialen produceren. Ze hebben kalkpleisters en verschillende soorten kalkmortel ontwikkeld volgens historische modellen, waarbij natuurlijke kalk het hoofd ingrediënt is.

De voordelen van kalk als bindmiddel

Kalk als bindmiddel heeft vele voordelen voor gebouwen. Het is een ademend materiaal, wat betekent dat vocht gebufferd en weer vrijgegeven word, waardoor het risico op vocht gerelateerde schade wordt beperkt. Dit is essentieel voor het duurzaam behoud en de stabiliteit van het metselwerk in oude gebouwen. Daarnaast is kalk een product dat breed inzetbaar is, waardoor het zonder problemen gebruikt kan worden in combinatie met andere bouwmaterialen.

Het gebruik van kalk en kalk houdende bouwmaterialen voor monumentenzorg is van groot belang om historische gebouwen te behouden voor toekomstige generaties. Het zorgt voor een verantwoorde restauratie en renovatie, waarbij de originele materialen en technieken worden gerespecteerd. Door het gebruik van traditionele kalkmortel kunnen restaurateurs de oorspronkelijke schoonheid en glorie van historische gebouwen herstellen en tegelijkertijd de duurzaamheid ervan garanderen.

Het gebruik van authentieke bouwmaterialen

Het behoud van historische gebouwen gaat verder dan alleen het uiterlijk. Het is een manier om ons cultureel erfgoed te behouden en te leren van het verleden. Door te investeren in hoogwaardige restauratie en het gebruik van authentieke bouwmaterialen zoals pure kalkmortel, dragen we bij aan het behoud van ons gemeenschappelijk erfgoed voor de komende generaties.

Meer weten over metselwerk met authentieke bouwmaterialen? Neem vrijblijvend contact met ons op, of bel ons direct via 043 302 0209.